Pakistan Environmental Planning and Architectural Consultants Ltd prepared a masterplan and detailed proposals for preservation, reconstruction and restoratioin of Khusahl singh's Haveli to be used as a girls' college, relocaton of private dwellers and creation of an enclosed park for the ladies of the area1. Restoration of the other two havelies was planned for subsequent phases of development.

  • 1. Added to, by the architect's statement, on "popular demand".
Choona Mandi Haveli location plan
Choona Mandi Haveli location plan: The walled city of Lahore is slightly elevated above the plain. The main haveli is built upon an artificial mound, one to four metres higher than the adjacent streets, with the highest point near the southern entrance to the complex. The street level at the northeast entrance is about 3 metres lower than the open ground.

The project comprised of structural consolidation of existing buildings, restoration of partially demolished structures and reconstruction of new blocks to meet the functional requirements and to complete the enclosure around the historic courtyard. 

Site plan showing location of the three haveli
Site plan showing location of the three haveli: There were three havelis in this complex: a large fortress-like compound on the South, a smaller one in the North and an isolated three-storey British-period house on the Southeast. One can enter the complex through the emplacement of two former gates, both leading to open grounds on the East, formerly the front lawn and driveway. The main entrance on the Northeast was near the middle of a long row of British-period, two-storey shops-cum-houses, running along Choona Mandi. The huge arched doorway and vestibule existed as late as 1950. The marble fountain, once in front of the gate, was removed in 1986 in preparation for an inaugural visit. On the south side of the open grounds there was a smaller gate next to a farach khaneh or reception all, with a fine nishastgah or living room on its first floor, now replaced by a number of privately owned new buildings. The oblong space between the two larger havelies leads to a somewhat widened space in the rear, where a feel khana or elephant house attached to the second haveli was standing until the early 1980s.
Reconstituted Elevation of Entrance Dewrhi
Reconstituted Elevation of Entrance Dewrhi
View of entrance Dewrhi before and after conservation
View of entrance Dewrhi
Section C-C and Reconstituted Elevation of Western Wing
Section C-C and Reconstituted Elevation of Western Wing
Floor plans: Ground, Basement, 'Intermediate floor' and First Floor
Floor plans: Ground, Basement, 'Intermediate floor' and First Floor
Sections B- and D, Reconstituted Elevations
Sections B- and D, Reconstituted Elevations