The School of Planning and Architecture campus at Vijayawada was a two stage open competition held in 2011-2012.  The student housing was completed in June 2017 and theInstitution building was inaugurated in August 2018.

Responsive Configurations: North-South Section through Student Housing
Responsive Configurations: North-South Section through Student Housing: "The form of the building is a direct response to the hot and humid climate of Vijayawada, which enables shading and cross ventilation" © MO-OF/Mobile Offices

The housing is an active pedestrian ground which is simulated as the streetscape that gets transformed into stilts, verandahs, decks and courtyards within. The housing breaks the strict definitions of the layers by fragmenting the program areas and other common or non-program areas.

Three modules with a mix of programs and non-program have been designed to allow for varied configurations around the living courtyards. The three modules seamlessly merge by virtue of the spatial continuum and connective spaces to form clusters. This creates a lively neighbourhood that fosters informal interactions creating a low rise high-density student housing environment. 

Three modules with a mix of programs and non-program have been designed and combined in varied configurations around the living courtyards
Three modules with a mix of programs and non-program have been designed and combined in varied configurations around the living courtyards: Module - A: 8 single rooms + 4 twin sharing roms + 2 recreational decks + stilt area (left);  Module - B: 4 toilets + 1 common room + 6 single rooms + 3 twin sharing rooms + stilt area (centre);  Module - C: Staircase + 10 single rooms + 1 recreational deck + 1 terrace + stilt aarea (right) © MO-OF/Mobile Offices

An attempt was made to introduce streets, courtyards, bridges, verandahs and terraces with student living. These spaces we perceive create a variety of chance interaction between students for the diverse faculties and years. This fragmentation is continued on the floors above which allow for semi-private interaction zones in the form of terraces and bridges. The Common room program has been broken down and distributed across the student housing thus allowing of stronger bonds with a smaller scale of the neighbourhood.