Within the dense context of VJTI campus, the proposed volume asserts its presence through a precise geometrical form. The raised ground floor and modulation of the surrounding exterior spaces allow for different transitions from the campus into the building. Its position, therefore, provides an urban relationship with its abutting streets, while creating spatial distance for its neighboring buildings.

Resonating with the idea of a continuous promenade, the spaces at different levels of the building are connected by a series of steps that change their direction as we move up the building. These allow users to enjoy elevated views towards the landscape. A cafeteria at the ground level marks the beginning of this movement, with programmatic spaces positioned around a central core.

Common areas, such as an incubation centre and seminar rooms, are located on the upper levels. These, in turn, are connected to a monsoon pavilion that accommodates a dining space on the top floor. The shape of the roof is designed to capture rainwater in a courtyard during the monsoons. It simultaneously allows the area under it to open up towards views of the city on the northern side.

The only structural material used is concrete. The exterior surfaces are composed of operable windows made of bamboo and glass, to enhance natural lighting, ventilation and a visual sense of connection with the vegetation outside.

The aim of this proposal is not only to provide a setting for student activities and events but also to deepen the experience of the generous spirit of the tropical greenery dotting the campus.

Model, Vaporous Envelope
Model, Vaporous Envelope © Studio MADe
05: Vaporous Envelope
05: Vaporous Envelope © Studio MADe