The building was to provide accommodation for a family of three, along with studio workspaces, on a typical urban plot measuring 60x40 feet.

Bangalore's situation in an equatorial location, at an altitude of 1000m, along with its gently undulating landscape dotted with small lakes, gives it a unique local climate; distinct from neighboring areas. While experience of separate seasons is relatively indistinct, short-term variations in weather are marked and dramatic. It is not uncommon to experience an oppressively hot morning followed by a cloudy overcast afternoon and evening showers after which a wintry night sets in. An attempt was made, in the design of the blocks', to create a sensitive device that would record the changing conditions of the natural environment.

The idea was to take the skin/fenestration elements of a conventional urban dwelling and transform them into a new architectural arrangement. This captures and intensifies the experience of the unique changes in nature particular to the place while satisfying utilitarian needs. At night the building transforms into an enormous light box with an enigmatic presence on the street. In traditional houses of the south as also in colonial bungalows of Bangalore, the wooden trellis that enclosed verandah-like spaces served the purposes of security, light modulation and privacy. In this project the grill is an integral part of the multi skin layered street facade with climbing vines gradually adding another, growing', layer of enclosure.